Best recipes, foods and travel
today in uk, this week is so hot macam kat Malaysia.
last week go to the lancaster market and at the end of the day,
dia lelong pisang. 50p. so i have a lot to finish by cooking cekodok
for a few days. but hari ini sedap guna resepi dibawah:
ehmmm yummy...............
Bahan-Bahan:
2 mangkuk pisang ( pisang asam ) yang sudah dikupas, buangkan urat dan
lenyek sehingga lembik.
Masukkan 2-3 senduk gula merah dan lenyek & gaul rata.
Masukkan sebiji telur ayam ( yang dipukul kembang jika tak pakai
bicarbonate soda ), gaul rata.
Secubit bicarbonate soda , setengah cawan susu penuh krim dan
semangkuk tepung gandum + secubit garam. Gaul semua rata rata.
Set aside.
Cara:
Panaskan kuali, masukkan minyak yang banyak. Panaskan.
Api mesti sederhana. Masukkan daun pandan yang telah disimpul
dan bila dah agak garing, keluarkan. Boleh mula gorengkan
jemput-jemput. Either guna hujung jari ataupun dua sudu kecil.
Goreng terendam sehingga agak garing, balik-balikkan. Boleh angkat
dan serve.
Tambahan:
P/S : Ttakde bicarbonate soda pun takpe tapi nanti tak gebu,
lembik je. Itu yang orang panggil cekodok penyek.
Alternatively, you boleh guna self raising flour ataupun you pukul
telur ayam hingga kembang sebelum masukkan dalan adunan.
Susu penuh krim tu fresh milk yang tak di skim kan. Susu ideal pun
boleh. Susu tepung anak pun boleh. Mangkuk yang digunakan
( utk sukat pisang dan tepung ) apa apa mangkuk pun boleh tapi
kena sama. Kalau mangkuknya besar, mungkin kena adjust gula,
susu, garam. Bolehlah guna mangkuk nasi cina tu. Tapi ratio tepung
dengan pisang mesti 1:2.
Boleh, memang boleh guna susu ideal/HL. About the gula, you can
use senduk nasi. ( satu senduk nasi lebih kurang 3 sudu makan kot ).
Adjust ikut suka ye. Satu lagi petua, boleh guna gula pasir tapi
kurangkan sikit dan tambahkan 1 sudu makan kicap manis, jangan
letak garam. Betul ni, tak tipu. In fact kalau nak masak pengat,
guna gula pasir + kicap manis.
The food taklah banyak kolestrol. Yang banyak kalori in the
form of sugar. Kekadang I buat letak gula sikit aje. Anggaran satu
senduk. Tapi it actually depends on how ranum the pisang are.
Memang dia sepatutnya rangup di luar and cair di dalam.
Kalau you rasa tak suka "cair" sangat, you can use susu tepung
instead of susu cair. Sebenarnya the same adunan boleh digunakan
untuk buat banana pancake ( kalau tak suka minyak banyak ).
Caranya, panaskan non-stick pan, lengserkan dengan butter
( keluarkan lebihan butter ), masukkan 2 sudu besar adunan dan
ratakan, bila sebelah bawah dah masak, terbalikkan and masak the
other side. Keluarkan and hidangkan panas-panaskan. Kalau nak
lagi menggemukkan ( which is usually delicious ) makan dengan
kuah custard. Bagus untuk breakfast bersama suami atau isteri tercinta .
Best recipes, foods and travel
Wednesday, 3 June 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment