Monday, 21 March 2011

Maka Nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu Dustakan?

menarik dari source


http://aizahkhalid91.blogspot.com/2010/12/maka-nikmat-tuhanmu-yang-manakah-yang.html

Maka Nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu Dustakan?

Subhanallah walhamdulillah Allahuakhbar

Hatiku makin sayu tatkala tanganku perlahan-lahan menyelak helaian SURAT CINTAMU. Aku terpaut dan terpaku kepada satu suratMu yang bertajuk "Yang Maha Pengasih" (ar-Rahman) surah 55 juz 27 m/s 531 dalam tafsir Darul Iman.. Isi kandungannya amat menyentuh hati bagi sesiapa yang menghayatinya.

Penciptaan langit, bumi, pepohon, matahari, cakerawala dan segalanya diciptakan oleh yang Maha Esa. mengapa masih tegar lagi manusia menyembah selain dariNya.. Lalu Allah bertanya Nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

Kejadian manusia, jin dan yang lainnya, mengapa masih ada lagi manusia yang mengaku dia sebagai Tuhan?? Lalu Allah bertanya Nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

Allah mencipta sungai yang pada awalnya tidak bertemu sama sekali tetapi akhirnya bersatu. masih lagakkah kita menyombongkan diri dengan yang Maha Pengasih? Lalu Allah bertanya Nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

Allah tegaskan lagi bahawa semua yang baharu akan binasa kelak, tetapi masih sempat lagi kita berfoya-foya tanpa mengingati bahawa segalanya akan ditimbang kelak?? Lalu Allah bertanya Nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

Sekiranya kamu punya impian setinggi gunung untuk menembusi langit dan bumi, Allah persilakan kepada sesiapa yang mampu tetapi Allah Maha Mengetahui kemampuan hambanya. masih ada lagi manusia yang ego dengan lagak tersendiri( "semua ni atas usaha aku sendiri", kata si fulan) mana pertolongan Allah?? kenapa tak disebut sekali?? sedangkan lebih aula Penciptanya. Lalu Allah bertanya Nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

Isi kandungannya juga terdapat peringatan-peringatan Allah terhadap seksaan kepada yang melakukan kejahatan ( "Kepada kamu jin dan manusia akan dikirim nyala apidan cairan tembaga panas sehingga kamutidak dapat menyelamatkan diri"). Masih ada lagikah manusia yang berdusta dan berbuat dosa?? Lalu Allah bertanya: Nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

Syurga yang abadi dan yang menjadi rebutan para hambanya yang beriman juga disebutkan..Apa amalan kita untuk menuju jannahNya?? Lalu Allah bertanya Nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

Mahasuci nama Tuhanmu Pemilik Keagungan dan Kemuliaan (78)

p/s: lembutkanlah tangan , lancarkanlah bicara, gagahkanlah tubuh badan, terangkanlah mata, tajamkanlah pendengaran,, ringankanlah kepala untuk membuka surat cinta, membaca, menghayati, melihat dengan mata hati, mengambil iktibar dan mengingati. InsyaAllah moga-moga kita dibawah rahmatNya.Amin


nukilan
ummu yusra

No comments: