Tuesday, 10 May 2011

ingin menjadi manusia yang lebih baik.

sedutan dari blog prof Kamil untuk menjadi manusia yang baik

...
Ramai orang ingin menjadi manusia yang lebih baik.

Kita berdoa, biarlah hari ini lebih baik daripada semalam, esok lebih baik daripada hari ini dan seterusnya. Keinginan ini tidaklah mudah untuk diterjemahkan dalam kehidupan harian. Manusia kekal dengan cara-cara kebiasaan mereka malah dalam keadaan tertentu seolah-olah berjalan ke belakang.....http://muhdkamil.org/blog/page/4/

http://muhdkamil.org/blog/2011/04/24/manusia-baik/

....


Lalu kita katakan, “saya tidak mampu untuk berpuasa sunat Isnin dan Khamis. Cabarannya banyak”. Logik akal berkata, sebulan di bulan Ramadhan kita berupaya untuk menahan lapar dan dahaga, kenapa hanya 2 hari/seminggu kita terasa terlalu sukar.

Kita berpusing sejenak ke arah perilaku negatif. Kita tahu merokok itu tidak baik untuk kesihatan tetapi kita sanggup menghabiskan wang ringgit untuk memastikan perkara yang tidak baik itu kita lakukan.

Begitulah, kehidupan ini dipenuhi dengan keanehan. Saya telah melalui banyak keanehan dalam kehidupan. Itulah tandanya kita terlalu lemah. Ketika ingin menjadi manusia yang lebih baik dari semalam, ia perlu dipohon kepada Dia yang Maha Berkuasa.
Jangan cepat mengalah.dan ini khas untuk saya....

http://muhdkamil.org/blog/page/4/Jangan cepat mengalah.

Jangan cepat mengalah.

Jangan cepat mengalah.

Jangan cepat mengalah.

Jangan cepat mengalah.

No comments: