Sunday, 15 May 2011

jiwa yang positif... dengan Latihlah. Kuatkan kesedaran kita pada Allah.mencari

dalam pencarian


untuk hidup bertuhansource
Lalu ketika kurang masalah ini, sentiasalah sedar akan Allah.

Apa yang kita lakukan, sedari Allah.

Mohon pada Allah dalam buat pilihan.

Sentiasa tanya Allah untuk lakukan sesuatu walaupun dalam perkara kecil.

Sentiasa mohon petunjuk dan kekuatan dari Allah.

Sentiasa utamakan Allah dalam apa jua hal.

Sentiasa berterima kasih pada Allah.


===


di atas adalah kata kata en fuad untuk diri ini amal kanamal amal amallagi tambah beliau ;Jangan pula ingat kita ini sudah banyak ilmu agama. Nanti pasti mudah mengucap dalam keadaan sakaratul maut datang. Kita tidak tahu keadaan itu.Amal soleh yang banyak tanpa ada kesedaran juga belum tentu mampu memberi pertolongan kepada kita.

Kita mesti percaya dan sedar akan Allah SWT. Bukan percaya tapi tidak menyedari Allah. Kerana itu adanya Iman, Islam dan Ihsan. Iman percaya, Islam amal soleh dan Ihsan kesedaran.

Apabila kita kenal Allah, kita yakin dan percaya padaNya. Sangat yakin dan percaya. Keyakinan dan kepercayaan kita sangat nyata dan jelas sehingga kita benar-benar rasa lalu menyedari Allah. Kita sedar Allah setiap masa dalam hidup kita ini. Setiap saat.

Kemudian kerana percaya, yakin dan sedar akan Allah SWT setiap saat, kita akan menjalankan amanah kita kepada Allah demi keranaNya. Kita melakukan amal soleh. Dalam masa yang sama kita melatih jiwa agar tidak terikat dengan keduniaan. Kita menguatkan kepercayaan kita, keyakinan dan kesedaran kita pada Allah dengan selalu bersyahadah, solat, puasa, zakat dan haji.

Latihlah. Kuatkan kesedaran kita pada Allah. Tingkatkan kepercayaan kita pada Allah di dalam amal soleh kita. Sentiasa yakin dan sedar akan Allah. Inilah sebuah kehidupan hidup berTuhan. Melakukan segala-galanya atas Nama Allah, atas semua nama-nama Allah yang kita simpulkan sebagai ya Rahman dan ya Rahim.


===


so conclusion


Latihlah. Kuatkan kesedaran kita pada Allah.


Latihlah. Kuatkan kesedaran kita pada Allah.


Latihlah. Kuatkan kesedaran kita pada Allah.


Latihlah. Kuatkan kesedaran kita pada Allah.Sentiasa yakin dan sedar akan Allah. Inilah sebuah kehidupan hidup berTuhan. Melakukan segala-galanya atas Nama Allah, atas semua nama-nama Allah yang kita simpulkan sebagai ya Rahman dan ya Rahim.Sentiasa yakin dan sedar akan Allah. Inilah sebuah kehidupan hidup berTuhan. Melakukan segala-galanya atas Nama Allah, atas semua nama-nama Allah yang kita simpulkan sebagai ya Rahman dan ya Rahim.

No comments: