best nye kerepek pisang
source
http://monolograsya.blogspot.com/
Next, ialah kerepek pisang. Hoho. semangat gill nak buat sebab belajar time pergi program kat kampung orang asli baru ni. Tujuan asal nak ajar orang asli tapi committee plak yang blaja. hehe. Excited sket ah sebab dah lama nak try buat sebab saya memang hantu kerepek pisang okeyh!
Yang ni lagi senang lenang, beli pisang yang keras lagi tu (tak masak), potong nipis nipis (as nipis as u can. kalo tebal nanti tak rangup). Untuk kasi kaler kuning tu, tumbuk bawang putih 3 ulas, masukkan bawang putih + 3 sudu kecil kunyit + 2@3 sudu kecil garam + air masak sket.
Cara dia, bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang tadi satu satu dalam kuali, jangan bagi dia melekat. kacau kacau kacau, bila nampak pisang tu baru nak meleding sket, masukkan 2-3 sudu campuran kunyit dll. tadi tu. Kacau kacau kacau sampai nampak pisang tu betul betul meleding dan rangup. Angkat dan toskan dulu. Bagi sejuk dan...... MAKAN! eh baca bismillah dulu ar. Siapa suka versi bergula. Bila pisang dah kering, bolehla tabur gula halus. Jangan tabur masa panas panas, nanti jadi lembik *ngeh ngeh. ada pengalaman*
Tuesday, 24 May 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment