Friday, 29 July 2011

Yahya Hawwa: Sura Al Waqi'ah

Yahya Hawwa: Sura Al Waqi'ah

Surah Pilihan Surah Yasssin, Al Mulk, Al Waqiah, Surah – surah dari Juzuk 30Dari Aisyah r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda:

"Orang (mukmin) yang mahir membaca Quran, maka kedudukannya di akhirat di temani para malaikat yang mulia. Dan orang yang membaca Quran, padahal dia gagap sehingga sulit baginya membaca, maka dia mendapat dua ganjaran."(Sahih Muslim: No.767)

Read more: http://www.resepirahsiaku.com/2011/07/sticky-post-mari-belajar-tajwid-dan.html#ixzz1TVdXT600


seperti Surah Al-Mulk, Surah Al-Khafi dan Surah Al-Waqiah. Itu pun mengambil masa 2 tahun baru boleh hafaz. Apa kelebihan menghafaz Al-Quran mengikut hadis Rasuulullah SAW"

“Orang yang tidak mempunyai hafalan Al Quran sedikitpun adalah seperti rumah kumuh yang mahu runtuh“.

Read more: http://www.resepirahsiaku.com/2011/07/sticky-post-mari-belajar-tajwid-dan.html#ixzz1TVdgEQgYDari Abi Hurairah r.a. ia berkata:

Rasulullah SAW mengutus satu utusan yang terdiri dari beberapa orang. Kemudian Rasulullah SAW menguji kemampuan membaca dan hafalan Al Quran mereka: setiap laki-laki dari mereka ditanyakan sejauh mana hafalan Al Quran-nya. Kemudian seorang yang paling muda ditanya oleh Rasulullah SAW:

“Berapa banyak Al Quran yang telah engkau hafal, hai fulan?”

ia menjawab: aku telah hafal surah ini dan surah ini, serta surah Al Baqarah. Rasulullah SAW kembali bertanya:

“Apakah engkau hafal surah Al Baqarah?”

Ia menjawab: Betul. Rasulullah SAW bersabda:

“Pergilah, dan engkau menjadi ketua rombongan itu!”.

Salah seorang dari kalangan mereka yang terhormat berkata: Demi Allah, aku tidak mempelajari dan menghafal surah Al Baqarah semata kerana aku takut tidak dapat menjalankan isinya. Mendengar masalah itu, Rasulullah SAW bersabda:

“Pelajarilah Al Quran dan bacalah, kerana perumpamaan orang yang mempelajari Al Quran dan membacanya, adalah seperti tempat bekal perjalanan yang diisi dengan minyak kasturi, wanginya menyebar ke mana-mana. Sementara orang yang mempelajarinya kemudian ia tidur dan dalam dirinya terdapat hafalan Al Quran adalah seperti tempat bekal perjalanan yang disambungkan dengan minyak kasturi “.

Read more: http://www.resepirahsiaku.com/2011/07/sticky-post-mari-belajar-tajwid-dan.html#ixzz1TVdv5NRd

No comments: