Tuesday, 7 September 2010

Jiwa yang kuat, tenang, mantap, semangat, positif dan sebagainya akan mempengaruhi fikiran untuk menjadi tenang, positif dan sebagainya.


this knowledge is for me to apply to all my 4 kids/children

and i would like to share with you....

source from


“Ya Allah, Tuhan yang Maha Mengasihani. Kami memohon kepadaMu ya Allah agar Engkau alirkanlah sentiasa kasih sayang kami kepada anak-anak kami dan kuatkanlah jiwa mereka dengan kasih sayang kami ini ya Allah.

Ya Allah, ajarilah kami bagaimana cara yang terbaik untuk mendidik anak-anak kami ya Allah. Ya Allah berikanlah rasa cinta kepadaMu dalam jiwa kami dan anak-anak kami ya Allah. Terima kasih Allah, terima kasih. Amin”


===

Saudara,
Saya pernah menulis pengajaran besar yang seharusnya kita hayati kesan daripada peristiwa besar isra’ dan mikraj di dalam artikel saya bertajuk Isra’ dan Mikraj: 2 Pengajaran penting. Salah satunya adalah mendidik jiwa anak-anak kita di awal usia mereka lagi. Saya juga pernah menulis pelukan dari hati ke hati sebagai satu kaedah terbaik menyampaikan mesej kepada anak-anak kita.

Saudara
Fitrah manusia ingin dibelai. Tidak kira usia kita sentiasa ingin dibelai samada ibu bapa atau suami/isteri. Namun belaian ini sudah kurang dilakukan apabila umur anak-anak kita meningkat dewasa.

Ramai ibu bapa mengeluh tentang kenakalan dan kedegilan anak-anak. Masalah menunaikan solat, masalah ke sekolah, masalah tidak mendengar kata dan sebagainya. Namun malang sekali kerana masalah ini tidak pernah kita lihat dengan kesedaran tertinggi.

Saudara,
Mari kita mengingati semula ketika anak-anak kita masih kecil.Ketika bayi mereka dibelai cukup manja. Kita mengalirkan kasih sayang dan cinta kita kepada mereka tanpa perlu berkata-kata. Hanya pelukan yang erat serta senyuman kasih mampu membuatkan bayi kita menjadi tenang. Anak-anak kita berasa sangat disayangi dan dikasihi.

Apabila anak-anak kita mula meningkat umur, sudah tahu berjalan dan bermain itu ini, kita tidak lagi menggunakan pelukan erat kepada mereka. Kita tidak menyampaikan mesej kasih sayang kita kepada mereka dengan belaian penuh kasih sayang.

Di ketika ini kita mula menggunakan verbal iaitu larangan-larangan menggunakan suara. “Jangan buat itu”, “Jangan usik itu” dan pelbagai lagi kita gunakan. Alasan kita adalah untuk mendidik kerana kita sayang kepada anak-anak. Namun sebenarnya penerimaan kanak-kanak tadi berbeza.

Dikala kecil mereka dibelai tetapi mengapa kini mereka dimarahi atau dilarang dengan suara yang tinggi. Jiwa mereka terganggu.

Saudara,
Anak-anak kecil ini hanya menjadikan ibu bapa tempat bergantung. Walaupun di hantar ke nursery atau dijaga oleh pembantu rumah, namun mereka tetap inginkan ibu bapa untuk menagih kasih. Dunia kanak-kanak adalah dunia yang tidak mampu berdikari.

Bayangkan ketika mereka memerlukan ibu bapa sebagai orang yang terbaik mendidik mereka, kita hanya menggunakan banyak kata-kata larangan berbanding belaian. Kita jarang lagi menyalurkan kasih sayang dengan pelukan. Kita berasa mereka faham sendiri bahawa kita sayang mereka.

Apabila anak-anak mula bersekolah, kawan-kawan merupakan orang yang terdekat dengan mereka. Lama kelamaan mereka akan berasa kawan-kawan lebih memahami mereka berbanding ibu bapa. Pergantungan kepada ibu bapa perlahan-lahan mula jauh dari segi pembangunan sahsiah dan sosial mereka. Hanya dari segi ekonomi atau perbelanjaan sahaja mereka bergantung penuh kepada ibu bapa.

Nah! Di saat ini, jika kita tidak mendidik mereka dari awal lagi dengan belaian kasih sayang, akhirnya mereka lebih senang bersama kawan-kawan mereka berbanding kita. Anak-anak sudah mula mencari kebahagiaan bersama kawan-kawan mereka. Mereka lebih yakin dan percaya kawan-kawan berbanding ibu bapa.

Ibu bapa pula hari ke hari memarahi anak-anak ini kerana degil dan nakal. Tidak mahu mendengar kata dan sebagainya. Ini membuatkan mereka terus menjauhi ibu bapa. Belaian yang diharapkan seolah-olah tidak mungkin akan dapat diterima lagi.

Walaupun ibu bapa mengambil berat tentang pelajaran anak-anak ini namun dari segi jiwa, kita sebenarnya menghadapi masalah. Jika ada anak-anak yang mendengar kata ibu bapa, ia hanya kerana rasa hormat kepada ibu bapa sahaja. Rasa kasih dan sayang sudah mula berkurangan.

Apakah yang akan berlaku jika anak-anak ini sudah meningkat remaja? Saudara boleh fikirkan berdasarkan remaja-remaja yang ada sekarang ini.

Pembangunan Jiwa Anak
Saya telah menjelaskannya di dalam artikel Isra’ dan Mikraj: 2 Pengajaran penting. Pengajaran yang jarang diambil berat oleh ibu bapa adalah soal pembangunan jiwa anak-anak.

Nabi Muhammad SAW meminta kita untuk mendidik anak-anak kita agar mendirikan solat seusia 7 tahun dan rotan jika tidak mendirikan solat semasa umur 10 tahun ke atas. Persoalan yang tidak pernah kita teliti adalah mengapa sukarnya meminta anak-anak kita mendirikan solat?

Kita tidak pernah muhasabah diri kita, apakah kita telah membangunkan jiwa anak-anak kita sejak mereka kecil? Apakah pernah kita mendidik anak-anak kita agar pergantungan mereka mesti kepada Allah SWT 100%. Pernahkan kita menguatkan jiwa mereka agar cintakan Allah SWT dan Rasul SAW?

Allah SWT mewajibkan solat ketika berlakukan Isra’ dan Mikraj. Peristiwa besar ini berlaku di sekitar tahun ke 10 selepas Nabi Muhammad SAW menerima wahyu yang pertama. 10 tahun ini adalah masa yang diperlukan untuk membangunkan jiwa umat islam ketika itu untuk benar-benar memiliki jiwa yang mantap.

Kerana itu 10 tahun adalah masa yang cukup jika kita benar-benar mendidik jiwa anak-anak kita untuk memiliki kesedaran yang tertinggi. Maka apabila di ketika mereka memiliki kesedaran tertinggi kepada Allah SWT, apakah sukar untuk mereka mendirikan solat?

Apakah sukar untuk mereka mendengar kata-kata ibu bapa mereka? Apakah mereka akan menjadi anak-anak yang malas?

Pasti tidak kerana jiwa mereka kuat. Jiwa yang kuat, tenang, mantap, semangat, positif dan sebagainya akan mempengaruhi fikiran untuk menjadi tenang, positif dan sebagainya.

Persoalannya, apakah dan adakah kita membangunkan jiwa anak-anak ini dalam tempoh 10 tahun itu?

Praktikal Menguatkan Jiwa Anak-Anak
Untuk anak-anak yang berumur 5 tahun ke bawah, cara yang praktikal agar mereka sentiasa bergantung kepada Allah SWT dan cinta kepada Allah SWT adalah dengan mengajarkan mereka agar sentiasa mengucapkan “TERIMA KASIH ALLAH SWT”.

Ketika umur ini agak sukar untuk meminta mereka berkomunikasi dengan Allah SWT. Maka kata-kata terima kasih Allah SWT merupakan komunikasi dan sekaligus ucapan syukur kepada Allah SWT. Anak saya sentiasa mengucapkan terima kasih Allah SWT jika menerima sesuatu.

“Terima kasih Allah sebab kasi kakak mainan.”
“Terima kasih Allah sebab kasi kakak nenen.”
“Terima kasih Allah sebab kasi ayah duit untuk beli kakak jajan”.

Dengan sentiasa mengucapkan terima kasih bersama sebabnya, anak-anak ini mengerti bahawa semua yang dimilikinya adalah datangnya dari Allah SWT. Mereka dilatih hari demi hari untuk berada di dalam kesedaran tertinggi. Pergantungan mereka melangkaui ibu bapa iaitu kepada Allah SWT.

Untuk anak-anak yang berumur 6 tahun ke atas, bolehlah ajarkan mereka agar sentiasa berkomunikasi dengan Allah SWT seperti yang disarankan di dalam artikel-artikel di laman web ini.

Saudara,
Belailah anak-anak kita dengan penuh kasih sayang dan sambungkan jiwa kita ke Allah SWT ketika kita membelai mereka. Jiwa anak-anak ini masih lembut dan mereka akan cepat berubah jika kita didik mereka dengan kasih sayang.

Semoga Allah SWT sentiasa memberi tunjuk ajar kepada kita bagaimana cara-cara terbaik untuk mendidik anak-anak kita. Sesungguhnya cara mendidik setiap anak-anak kita adalah berbeza. Mohonlah pada Allah SWT agar kita diajarkan oleh Allah SWT cara yang sesuai untuk mendidik setiap seorang anak-anak kita agar menjadi anak yang soleh dan solehah.

“Ya Allah, Tuhan yang Maha Mengasihani. Kami memohon kepadaMu ya Allah agar Engkau alirkanlah sentiasa kasih sayang kami kepada anak-anak kami dan kuatkanlah jiwa mereka dengan kasih sayang kami ini ya Allah.

Ya Allah, ajarilah kami bagaimana cara yang terbaik untuk mendidik anak-anak kami ya Allah. Ya Allah berikanlah rasa cinta kepadaMu dalam jiwa kami dan anak-anak kami ya Allah. Terima kasih Allah, terima kasih. Amin”

No comments: