Monday, 13 September 2010

usahawan cendawanCendawan Celup Tepung
Jenis Sukatan
1 portion = 1 bahagian = 1 mug

Bahan - bahan
- Cendawan tiram kelabu (500gm - 750gm)
- Tepung Gandum (1 portion) - Tepung gandum ni menentukan tebal atau nipisnya salutan tepung goreng. Kalau nak lebih “berisi” bolehlah lebihkan portion dia.
- Tepung Beras (1 portion) - Tepung beras ni memberikan rasa “keras” untuk membuat kerak. Kalau suka kerak dia keras sikit, korang tambahlah portion dia ikut suka koranglah.
- Tepung Jagung (1 portion) - Tepung jagung memberi kesan rangup. Kalau terlebih akan menyerap banyak minyak.
- Telur Ayam (1 biji) - Telur ayam ni memberikan efek "soft". Tapi kalau lebih akan serap minyak.
- Serbuk Kunyit (1 sudu) - Sekadar memberi warna kuning, biar nanti goreng kaler dia nampak golden brown.
- Air Kapur (2 sudu besar) - Petua orang tua, supaya lebih rangup. Kalau tak nak letak pun takper.
- Air
- Garam

Cara - cara
1) Minyak mestilah banyak dan pastikan minyak betul - betul panas barulah masukkan cendawan yang telah dicelup ke dalam adunan tepung itu tadi.
2) Setelah warnanya bertukar menjadi golden brown, bolehlah diangkat. Pastikan bahawa tepung tersebut telah masak.

Tips
- Jangan sesekali mencuci atau membasuh cendawan tiram. Cukuplah sekadar mengibas - ngibas untuk membuang habuk yang melekat.
- Tidak perlu dikhuatiri tentang kebersihannya sebab proses penanamannya sendiri memang cukup bersih. Cendawan tidak akan tumbuhan jika penanamannya tidak bersih kerana ianya amat sensitif terhadap kebersihan.
- Jika cendawan itu dicuci, ianya akan meresap air tersebut. Bila digoreng, dalaman cendawan akan tetap basah disebabkan air cucian tadi. Tepung tidak akan dapat meresap masuk kedalam liang - liang cendawan tersebut. Ini menyebabkan rasa menjadi kurang enak dan cendawan menjadi lembik.
- Jika ingin dimasukkan ke dalam sup, seeloknya tidak dibersihkan juga kerana air sup itu tidak akan menyerap ke dalam cendawan tersebut. Ini kerana ia masih tetap menahan air cucian tadi.
- Oleh itu, janganlah di cuci cendawan tiram jika mahu di masak ataupun di goreng.
No comments: